LEXIKON
A cukor története
A tea cserje
A tea szüretelése
A tea története
Abalone (Haliotis tuberculata)
Adzuki bab
agar agar
Aioli
Ajvár
Ajwain - Ajovan
Akáciamag
Algavrei sóvirág
Aloe vera
Amaránt
Ancho chili
Anelli - (Gyűrű) tészta
Ánizs
Annato
Aranytű (Hemerocallis fulva)
Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
Argán olaj
Aszpartám
Avatára
Avokádó
Ajwain - Ajovan
Az ajovan (latinul:Trachyspermum ammi) Etiópiában, az Arab-félszigeten, Mezopotámiában, Afganisztánban, Iránban és Indiában igen kedvelt termesztett fűszernövény.
Vadon ma már nem ismeretes. A terméseiben levő éterikus ajovanolaj fertőtlenítő hatású is. Felhasználják fogkrémek és szájvíz készítéséhez is.
Fűszerként való felhasználása kakukkfűéhez hasonló. Magyarországon nem nagyon ismert, leginkább csak fűszerkeverékekben fordul elő.
Saláta öntetekbe, mártásokba, csirkés ételekbe, zöldséges fogásokhoz javasoljuk. Alkalmazhatjuk panírozásnál is az olajba téve. Megtaláljuk a chutney-kban, curry-kban.
foto: shinexport.com