LEXIKON

Chia - Azték bors

Az aztékok kedvenc élelmiszere, az azték zsálya magjának egészségvédő hatása miatt világszerte egyre népszerűbb, kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően: gazdag omega-3 esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, rostokban és sok létfontosságú aminosavban.

A benne lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolhatják az olyan állapotokat, mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegségek, 2-es cukorbetegség, száraz bőr, ekcéma, psoriasis, sebek esetén. Az agy munkáját segíti, enyhítheti a depressziót, javíthatja a koncentrációt. Csökkentheti a fáradékonyságot.

Az azték zsálya az azték és maja civilizációk egyik fő terménye volt. Jezsuita feljegyzések szerint az azték zsálya fontosságában a kukorica és a babfélék után következett, megelőzve az amarántot. Gyakran fizették a papságnak és a nemeseknek a járandóságot azték zsálya-magban. A futók is chia magot ettek energetizáló hatása miatt.

Mivel vallási szertartásokon is használták, ezért a spanyol hódítók betiltották, és csak elszórva, Dél-Mexikó és Guatemala hegyeiben maradt fenn a termesztése.

Edward Palmer (1853-1910) botanikai és zoológiai kutató mexikói útja során jegyezte fel állítólag, hogy egy teáskanál chia mag elég volt egy indiánnak ahhoz, hogy 24 órán keresztül erőltetett menetben haladjon.

Az azték zsálya újrafelfedezését kísérő kutatások igazolják, hogy miért volt olyan fontos növény a chia az aztékok idején. A chia gazdag hatóanyagai és tápértéke nagy lehetőséget rejtenek ennek az ősi növénynek a modern táplálkozásba való beépítéséhez.

forrás: ossejt-terapia.shp.hu

gy használhatja fel
Egy felnőtt embernek kb. napi 1-1,5 dkg chiamag fogyasztása ajánlott. Hogy milyen formában, ahhoz adunk tippeket alább:
- A ledarált magot kenyér- és süteménytésztába egyaránt keverheti. Ne aggódjon, íze nem tolakodó, szinte fel sem tűnik.
- Ha a magot beáztatja, az megszívja magát vízzel, s állaga zselészerű lesz, ebben a formájában keverheti például tejes-mézes müzlibe vagy pudingba.
- A csíráztatott mag zöld hajtásai kitűnőek tavaszi zöldségsalátákba, de jól passzolnak szendvicsekhez.
- Az őrölt magot, illetve a felaprított zöld hajtást egyaránt keverheti hideg és főzött szószokba.

orrás: Bors

-->