LEXIKON

Citromnád

Ta-khrai vagy tak-rai - Cymbopogon citratus [DC.]
Ta-Krai, ázsiai citromfű, lemongrass

A nagyon sok thai ételt ízesíéséhez használt növény szárát és leveleit használják. Üde és citromos, leheletnyi rózsaillattal.

A nemzetséghez tartozó mintegy 55 faj túlnyomórészt Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. A kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus [Nees ex Steudel] J.F. Watson) vadon nő Sri Lanka, India, Burma és Thaiföld területén, a nyugat-indiai citromfű esetében azonban (C. citratus [DC] Stapf) feltételezhető a betelepítés. Ebben az esetben nem volna értelme a "keleti" és "nyugati" megkülönböztetésnek. Mindkét fajtát nagy mennyiségben termesztik.
Az ételek finomítása szempontjából jelentősebb fajta a C. citratus, a nyugat-indiai citromfű. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként termesztik, ezzel szemben fűszernövényként nem használják. Konyhai felhasználása Sri Lankára és Délkelet-Ázsiára korlátozódik.

A friss citromfű hasznosítása Délkelet-Ázsiára és Sri Lankára jellemző, fűszerként Thaiföldön, Vietnamban, Kambodzsában és Indonézia egyes részein kedvelt. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Zsengébb része alkotója a thaiföldi curry-pasztának.
Az öregebb, fásabb részeit kissé megropogtatva, egészben főzik bele a levesbe, majd kidobják.

A citromfű kellemes aromája az ízkompozíciókban soha nem dominál. Szükség szerint a citromfű helyettesíthető citromillatú mézfűvel (bár nem ugyanazt az aromát kapjuk; ugyanakkor nem javasoljuk helyettesítését a sokkal intenzívebb aromájú citromhéjjal).
A szárított citromfüvet felhasználása előtt rövid időre vízbe kell áztatni ahhoz, hogy teljes aromájával örvendeztethessen meg bennünket.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->