LEXIKON

Illatos gomba - shiitake

A japán eredetű shiitake vagy shii-take (Lentinula vagy Lentinellus edodes, régebbi mikológiai nevén Lentinus edodes) név annyit tesz, hogy a shii-n vagy shiia-n - egy kemény fafajtán - növő gomba - azaz take.

Valóban, különböző elpusztult, többnyire keményfájú fákon érzi jól magát. Kína és Japán területén bükkön, tölgyeken, szelídgesztenyén, dión és juharon régóta tenyésztik.

Legalább kétezer éve értékes étkezési gombának tartják, de ismerik egészségvédő hatását is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, s valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van.

Őshazája a Távol-Kelet, így ott - Kínában, Japánban vagy a Fülöp-szigeteken - vadon is tenyészik, Európában és Észak-Amerikában csak termesztett gombaként ismerjük.

A shiitake frissen és nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve fűszerként is ízletes. Sőt, aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. A fehérjékben gazdag ételekre jellemző és csak nemrég megtalált ötödik alapíz, az úgynevezett umami ízérzetet kelti.
Valószínűleg nincs ázsiai szakácskönyv, amiben ne lenne legalább néhány shiitake gombával készült étel. Leginkább a wokban készült étkek ízletes alkotórésze, de akár önálló zöldségételt, fűszeres köretnek valót is készíthetünk belőle. Paprikával, hámozott paradicsommal, cukkínivel együtt párolva finom, de a variációk száma végtelen lehet.

Húshoz hasonló állagánál fogva húshelyettesítőnek is használhatjuk. Fűszerezésénél vigyázzunk, ne nyomjuk el a gomba saját ízét. Egyébként kellemesen harmonizál az általában zöldségekhez és húsokhoz használt európai fűszerekkel. A friss gombáról érdemes eltávolítani az esetlegesen kemény szárat.
Ha csak szárított gomba áll rendelkezésünkre, akkor ezeket felhasználás előtt mintegy fél-egy órával előbb áztassuk be meleg vízbe. Sütés-főzés előtt az áztatóvízből szűrjük le, a vizet nyomkodjuk ki belőle. A levet nem kell kiönteni, a benne lévő aromaanyagok levesek, mártások ízesítésére még jól jöhetnek. A szárított shiitake sötét színű, ezért olajban sütéskor például nagyon oda kell figyelni, nehogy gyorsan odasüljön.

-->