LEXIKON

Mártások

A mártások a konyhaművészet igen magas szintjét képviselik. Fajtasokaságuk elsőre ijesztő lehet, de ha a négy alapmártást tudjuk, sok gondunk már nem lehet. Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Mi is az a mártás?

A mártás vagy szósz a francia sauce szóból ered. A sauce a franciába a latin salsusból került, melynek jelentése: sós. A szószok az ételek ízét kiemelik, érdekesebbé, szaftosabbá, könnyen emészthetővé teszik azokat.

Millió féle mártást, szószt, öntetet lehet megkülönböztetni, mást használ az ázsiai és mást az európai konyha, sokan az ízesítőket (néhány példa) és saláta dresszingeket (néhány példa, akár saját linkekkel) is ide sorolják.

A négy meleg alapmártás

A francia konyha által használt több száz féle mártást a 19. században Antonine Careme („a királyok séfje, a séfek királya”) rendszerezte, és alkotta meg a négy alapmártás kategóriáját. A mai mártáskategorizálások többször öt és hat féle alapmártásról beszélnek, mivel ide sorolják a paradicsomos mártásokat és a majonézt is.

A négy alap, más néven anyamártás négy alap összetevőt tartalmaz: tejet, világos alaplevet, vajat és sötét alaplevet.

Ki a saucier?

A saucier (ejtsd szószijé) a nagyobb éttermek hierarchiájában a szószokért felelős szakács. Ő készíti a ragukat és az előételeket is.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->