LEXIKON

Zab

A zab (Avena) a perjefélék (Poaceae) közé tartozó perjeformák (Pooideae) egyik nemzetsége mintegy ötven fajjal, amelyek közül Magyarországon mintegy másfél tucatnyi honos; olyan gabona, amit leginkább takarmánynak termesztenek.
A zab gabonanevünk eredetiségét tekintve régi magyar szó. Igen korán, 1264 óta (oklevél szerint) szerepel a magyar írásbeliségben. Eredeti jelentése a kódexek szerint ’lóabrak’ volt és a szó nyilván összefügg a zabál (mohón eszik) igével.
A szlovák zabať („magot szemelget”) szó adaptációja alapján kijelenthető, hogy régi jelentése kapcsolatban áll a mag szavunkkal, amelyre mindkét szó egyetlen magánhangzója hívja fel a figyelmet. Nyelvünk régisége miatt megőrizte a hangutánzást, mivel a babszerű zab z hangja a szemek zizegéséből eredően zabra módosult.
A zabos származék „mérges” jelentése összefügghet azzal, hogy a zabbal megetetett ló igen élénk a táplálék magas ásványianyag tartalma miatt.

A korszerű konyhában mindennapos a zabból készült termékek használata. Fénykorát éli a zabból készült sütemények, kekszek és kenyerek valamint a zabitalok és a pelyhek népszerűsége miatt is.

-->