RECEPTEK

RECEPTEK

Sistergő rizs apró rákkal paradicsommártásban

Számos kínai háztartásban a rizst, ezt az alapvető élelmiszert nagy rézüstben főzik. Amikor egy réteg letapadt az aljára, óvatosan kikaparták, lassú tűz felett megpirították, és újra felhasználták. Ezekből a „guobának” nevezett sült rizspogácsákból lettek később a „sistergő rizs” – fogások. Ezt az ételt még „sistergő istennyilának” is nevezik, a ropogós guobára öntött fortyogó mártás adta sistergő hang nyomán.

 

Három másik fogás mellett 4 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

 • 22 dkg nyers, tisztított apró tengeri rák
 • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
 • 35-40 dkg konzerv paradicsom darabolva
 • ½ teáskanál só
 • ½ - 1 teáskanál cukor
 • 2-3 teáskanál híg szójamártás
 • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
 • 1 ½ - 2 evőkanál kukoricaliszt 4 evőkanál alaplében vagy vízben feloldva
 • 12 darab guoba
 • A guobához: 37-40 dkg főt rizs
 • 1-2 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
 • A pácléhez ½ teáskanál só
 • 2 teáskanál kukoricaliszt
 • ½ tojásfehérje

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsük el a guobát: lazítsuk fel a rizst és hagyjuk 4-5 órát száradni.
2. Két sütőlapot kenjünk meg vékonyan olajjal. A rizsből formázzunk 14-16 lapos, kör vagy négyzet alakú, 6,5 cm átmérőjű vékony pogácsát, és tegyük a sütőlapokra.
3. A sütőlapokat tegyük a 220 ◦C-ra előmelegített sütő legfelső részébe, ha másképp nem megy, egyszerre csak egyet, és süssük kb. 20 percig, vagy amíg a pogácsák alja meg nem pirul. Ha a teteje még világos, nyúljunk a pogácsák alá egy lapáttal vagy késsel, fordítsuk meg és süssük őket további 5 percig.
4. Vegyük ki a sütőlapokat a sütőből, és hagyjuk kihűlni a guobát. Tároljuk légmentes edényben. (Kicsit megsózva magában is fogyasztható.)
5. Ha fagyasztott rákot használunk, hagyjuk alaposan kiengedni. Kétszer mossuk át hideg vízben, hogy a lehető legfehérebb legyen. Alaposan csepegtessük le vagy töröljük majdnem szárazra egy konyhai papírtörülközővel. Tegyük egy tálba.
6. Készítsük el a páclevet: keverjük a rákhoz a sót, a kukoricalisztet, és a tojásfehérjét. Folyton egy irányba kevergetve egyenletesen vonjuk be vele a rákokat. Legalább három órát, vagy egész éjszaka hagyjuk állni a hűtőben.
7. Egy wokot vagy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Addig hevítsük, amíg éppen hogy forró nem lesz, vagy kb. 150 ◦C-ig. Tegyük bele a rákokat és „futtassuk meg” az olajon kb. 30 másodpercig, közben egy pálcikával vagy fakanállal akadályozzuk meg, hogy összetapadjanak. Amikor rózsaszínűek, csaknem készek. Nagy kéziszűrővel vegyük ki őket az olajból és tartsuk a kezünk ügyében.
8. Előmelegített sütőben melegítsük fel két tűzálló tálat kb. 140 ◦C-ra,az egyikre a sistergő rizs, a másikra a fortyogó mártás tálalásához lesz szükségünk.
9. Tegyük a feldarabolt paradicsomot, a sót, a cukrot, a szójamártást, a bort vagy sherryt és a levest egy serpenyőbe és lassan hevítsük csaknem forrásig. Csökkentsük a hőmérsékletét és keverjük bele a feloldott kukoricalisztet. Hagyjuk takaréklángon.
10. Hevítsük az olajat ismét 190 ◦C-ra, amíg a belédobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Óvatosan helyezzük bele a guobákat és süssük 2 percig, amíg aranyszínűek nem lesznek.

Szedjük az egyik tűzálló tálba. A sütőben tartsuk melegen.
11. Tegyük a rákokat a paradicsommártásba és hirtelen forraljuk össze.
12. Adjuk az asztalra a guobás tálat. Vegyük ki a másik előmelegített tálat a sütőből és merjük bele a forró mártást, majd öntsük rá az asztalon levő guobára; nagy sistergést fogunk hallani! Amint a sistergés alábbhagy, azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!