RECEPTEK

RECEPTEK

Fehéren főzött sertéshús

A szecsuáni és a pekingi konyhának ez a kedvelt fogása, amelyet akár családi körben, akár vendégeinkkel együtt fogyaszthatunk, egy nappal korábban elkészíthető. A nevét onnan kapta, hogy sertéshúst egyszerűen megfőzik egy fazék tiszta vízben, vagy ahogy a kínaiak nevezik „fehér vízben” jellegéhez híven a szecsuáni mártás az ízek és utóízek széles skáláját vonultatja fel, míg a pekingi mártás erősen fokhagymás.

Két-három másik fogás mellett 4-6 személyre elegendő

Hozzávalók 5 főre

  • 45-55 dkg sovány dagadó vagy annak vastagabb vége
  • Mártás szecsuáni módra: 2 ½ teáskanál igen finomra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál vágott, friss koriander-levél
  • 2 db nagy újhagyma vékony karikára vágva
  • 1 friss zöld vagy piros chili, kb. 7,5 hosszú, tisztítva és feldarabolva
  • 3 evőkanál sűrű szójamártás
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 ½ teáskanál rizs- vagy borecet
  • ¼ teáskanál cukor
  • 1 ½ teáskanál csípős chiliolaj
  • Mártás pekingi módra: 4 teáskanál igen finomra vágott fokhagyma
  • 2 ½ evőkanál sűrű szójamártás
  • 2 teáskanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Tegyük a sertéshúst egy nagy serpenyőbe és öntsünk rá annyi vizet, amennyi elfedi. Forraljuk fel.
2. Vegyük kisebbre a lángot, és lassú tűzön főzzük 1 órát, vagy amíg a sertéshús meg nem puhul. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy pálcikát vagy egy villát a legvastagabb részbe szúrunk, ha nem szivárog ki rózsaszín lé, a hús megfőtt.
3. A húst tegyük egy szitára, a vizet tegyük félre az alapléhez. 10 percre tartsuk hideg csapvíz alá, hogy megdermedjen.
4. Több órára, vagy egész éjszakára tegyük be lefedve a hűtőbe.
5. Készítsük el a mártást: keverjük össze a választott mártáshoz valókat és tegyük félre.
6. Rostirányra merőlegesen vágjuk fel a húst papírvékony, kb. 6 cm széles szeletekre. Rendezzük el egy kerek tálon úgy, hogy a szeletek kissé takarják egymást. Öntsük rá a mártást és tálaljuk.


Megjegyzés: ezt a fogást le is fagyaszthatjuk. Ha ismét fel akarjuk melegíteni, egy drótrácson toljuk be kb. 12 percre a 180 ◦C-ra előmelegített sütőbe. A maradék páclevet felfőzhetjük, és ebbe mártogathatjuk a sertéshúst. Ha nagyon édes, tegyünk hozzá kis sót.
Változat: Sült oldalas
Egy egész oldalast (kb. 1,4 kg) félbe vágunk és ugyanúgy sütjük meg, mint a char-slut.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!