RECEPTEK
RECEPTEK
Marhahús tartósított mandarinhéjjal
Jellegéhez híven ez a hunani fogás fűszeresen csípős, pikáns és kissé édes. És ha mindez még nem adna elég összetett ízt, a mandarinhéj tovább gazdagítja a zamatát. A narancshéj a fogásnak nem hagyományos alkotórésze, de itt mégis felsoroltuk, mert még inkább kiegészíti a mandarinhéj ízét.
Két másik fogás mellett 4 személyre elegendő.
Hozzávalók 4 főre
- 5-6 db tartósított mandarinhéj (szárított)
- 1 édes narancs
- 70 dkg tisztított marhahús (vesepecsenye, fartő vagy puha hátszín)
- 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
- 2,5 cm hámozott, friss gyömbérgumó, selyemszálakra vágva
- 6 db újhagyma zöld és fehér része, 5 cm-es részekre vágva
- 1 evőkanál saohszingi bor vagy köze-pesen száraz sherry
- 2-3 evőkanál chiliszósz
- A pácléhez: ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál híg szójamártás
- 2 teáskanál sűrű szójamártás
- 2 teáskanál saohszingi bor vagy kö-zepesen száraz sherry
- 1 ½ teáskanál burgonyaliszt
- 2 evőkanál víz
- 1 szárított, tisztított és feldarabolt piros chili
- 1 evőkanál csípős chiliolaj
- A mártáshoz ¼ teáskanál burgonyaliszt
- 2 evőkanál víz vagy alaplé
- 1 evőkanál sűrű szójaszósz
Az elkészítéshez szükséges eszközök
1. Áztassuk a mandarinhéjat 2 órára – vagy amíg meg nem puhul – hideg vízbe. Csepegtessük le és vágjuk fel 5 mm széles csíkokra.
2. Hosszában hámozzuk le a narancshéjat és dobjuk 5 percre forró vízbe, hogy elveszítse keserű ízét. Csepegtessük le és mossuk meg hideg vízben. Vágjuk a mandarinhéjhoz hasonló csíkokra.
3. A marhahúst vágjuk vastagabb, kb. 2,5x4 cm-es szeletekre, és tegyük egy tálba.
4. Készítsük el a páclevet: A húshoz keverjük hozzá a sót, a cukrot, a szójamártásokat, a bort vagy sherryt és a burgonyalisztet. Adjuk hozzá evőkanalanként a vizet, és ugyanabba az irányba keverjük, amíg mind fel nem veszi. Adjuk hozzá a feldarabolt chilit és hagyjuk 30-60 percig állni. Keverjük bele a csípős chiliolajat.
5. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a gyömbért, keverjük meg, majd adjuk hozzá az újhagyma fehér részét és hagyjuk sisteregni. Adjuk hozzá a mandarin- és narancshéjat, és néhány másodpercig süssük. Tegyük bele a marhahúst, és a woklapátot vagy egy fémlapátot a wok aljáig csúsztatva forgassuk át 1-2 percig, vagy amíg át nem forrósodik. A wok oldala mentén, állandó keverés mellett öntsük bele a bort vagy sherryt. Amikor a sistergés alábbhagy, adjuk hozzá a chilimártást. Fedjük le, vegyük kisebbre a lángot és főzzük 2 percig, hogy a marhahús átvegye a mandarinhéj aromáját.
6. Készítsük el a mártást: keverjük össze a burgonyalisztet, a vizet vagy az alaplét és a szójamártást.
7. Csurgassuk a mártást a wokba és addig kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük bele az újhagyma zöld részét és keverjük meg. Szedjük át egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.