RECEPTEK

RECEPTEK

Főtt északi derelye

Az észak-kínaiak kedvence ez a derelye, a csiao-cu ; a kínai újévkor nagy előszeretettel fogyasztják. Néha önmaga kitesz egy étkezést, és egy ember egy ültő helyében 50-et is meg bír enni. Hajtogatásuk izgalmas közös családi tevékenység, amelyben mindenki részt vesz. A töltelék állhat különféle zöldségekből, például kínai metélőhagymából és téli dinnyéből, és adhatnak hozzá akár sertéshúst, akár marhahúst vagy esetleg halat. A mérete is változó, de a megfőtt csiao-cuban mindig kell lennie egy kevés levesnek is.

Hozzávalók 4 főre

 • A tésztához: 57 dkg sima liszt
 • kb. 3,5 dl hideg víz
 • A töltelékhez: 2,5 dkg átöblített szárított apró rák
 • 1 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
 • 90 dkg tisztított kínai zellerkáposzta
 • 2 kávéskanál só
 • 45 dkg sertéshús, kevés kövérjével, finomra vágva
 • 12 db vékony újhagyma karikákra vágva
 • A pácléhez: 1 1/2 teáskanál só
 • 8 fordulat bors a borsdarálóból
 • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
 • 3 evőkanál szezámolaj
 • 3 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
 • A mártogatáshoz: szójamártások (híg és sűrű),
 • ecet,
 • csincsiangi bor vagy csípős chiliolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsük el a tésztát: szitáljuk a lisztet egy tálba. Fokozatosan keverjük hozzá a vizet és kezdjük el dagasztani. Dagasszuk 1-2 percig, vagy amíg sima nem lesz. A tészta legyen kemény, de ruganyos, és ne legyen száraz. Tegyük egy tálba, konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni kb. 30 percig.
2. Készítsük el a tölteléket: a rákot áztassuk 15-20 percre annyi forró víz-be, hogy éppen ellepje. Csepegtessük le, az áztatólevet tegyük félre. Vágjuk fel a rákokat gyufafej nagyságú darabokra és keverjük hozzá a bort vagy a sherryt.
3. A lehető legvékonyabbra szeleteljük fel keresztben a káposztát, majd miután a kemény torzsát kivágtuk, durván aprítsuk fel. Tegyük egy tálba. Keverjük hozzá a sót, és hagyjuk benne kb. 30 percig állni.
4. Készítsük el a páclevet: a sertéshúst keverjük össze a sóval, a cukorral, a borssal, a borral vagy a sherryvel és az olajakkal. Adjunk még hozzá 3 evőkanál áztatólevet a rákról (ha ez nem elég, pótoljuk ki hideg vízzel), majd keverjük erőteljesen ugyanabban az irányban kb. 1 percig. Keverjük hozzá a rákot meg az újhagymát, és hagyjuk addig állni, amíg a tészta el nem készül.
5. Nyomkodjuk ki a felesleges vizet a káposztából, de hagyjuk nedvesen. Adjuk a sertéshúsos keverékhez. Alaposan keverjük össze.
6. Osszuk a tésztát 4 cipóra. Enyhén belisztezett deszkán két kézzel nyújtsunk ki egy cipót kb. 2 cm átmérőjű hosszú hengerré, és ezt vágjuk kb. 1,5 cm-es darabokra. A többi tésztát takarjuk le. 7. A darabokat helyezzük egyenként a tenyerünk és a csuklónk találkozására, majd a másik kezünkkel kissé húzkodjuk kerekre és lapítsuk el. Hintsük meg kevés liszttel. Keskeny nyújtófával nyújtsuk ki a darabokat kb. 7,5 cm átmérőjű kerek derelyékké. A közepét hagyjuk kicsit vastagabbra, mint a szélét, úgy, hogy nyújtás közben az óramutató járásával ellentétes irányban forgatjuk a tésztát.
8. Fektessük a tésztalapot az egyik tenyerünkbe, és tegyünk bele kb. másfél teáskanál tölteléket. A széleit szorosan nyomjuk össze, hogy jól záródjon. Most csippentsük a derelyét mindkét kezünk mutató- és hüvelykujja közé, és ujjainkat összenyomva zárjuk le a jobb oldali széleit es közben l -2 kis berakást is hajtogassunk rá. Majd ugyanígy zárjuk le a bal oldali széleit is. A kész derelyét tegyük kilisztezett tálcára. Ugyanígy készítsük el a többit is.
9. Öntsünk a wokba kb. 1,7 liter vizet és nagy lángon forraljuk fel. Tegyünk bele 5-6 derelyét és kevergessük, nehogy leragadjanak a wok aljára. Adjunk hozzá 14-15 további derelyét és keverjük meg újra. Fedjük le a wokot és várjunk, amíg a víz ismét felforr. Keverjük meg, és fedjük le ismét, tegyük kis lángra, és lassú tűzön főzzük újabb 8-10 percig, vagy amíg a derelyék fel nem jönnek a víz színére. (Ha villanytűzhelyen főzzük, ahol a hőmérséklet azonnali szabályozására nincs mód, főzés közben öntsünk hozzá kétszer kb. 2,5 dl hideg vizet, hogy a derelyék szét ne nyaljanak.)
10. Forrón tálaljuk. Evéskor mártogassuk szójamártás, ecet és csípős chiliolaj tetszésünk szerinti keverékébe.

A kiválasztott termék a kosárba került!