RECEPTEK

RECEPTEK

Bő olajban sütött wonton

Népszerű hideg előétel, amely a kantoni dimsum lényeges részét képezi.

Hozzávalók 8 főre

  • 6 közepes nagyságú nyers fűrészes garnélarák páncéljában, feje nélkül
  • 1 gyengén felvert tojásfehérje
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 3 dl víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál rizs- vagy borecet
  • 3 1/2 evőkanál só
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 1/2 teáskanál burgonyaliszt
  • 2 evőkanál vízben feloldva teáskanál piros ételfesték
  • wonton tészta

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsük el az édes és savanyú mártást: tegyük a vizet, a cukrot, az ecetet, a sót és a ketchupot egy serpenyőbe, és lassan forraljuk fel. Fokozatosan adjuk hozzá a feloldott burgonyalisztet, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük hozzá az ételfestéket. Öntsük át egy vagy két tálba és hagyjuk kihűlni.
2. Ha fagyasztott rákot használunk, hagyjuk jól kiengedni. Tisztítsuk meg a páncéljától, emeljük ki az ereket és itassuk le róla a vizet. Mind-egyiket daraboljuk 6 kockára.
3. Készítsük el a wontonokat: emeljünk fel egyszerre két egymásra fektetett tésztanégyzetet, és fektessük úgy a tenyerünkbe, hogy egyik sarka a tenyerünk közepére, a másik az ujjainkra simuljon. Tegyünk egy rákkockát az alsó sarokba. Hajtogassuk a rákra a tésztát és hengergessük a közepe felé, de mi-előtt odaérnénk, álljunk meg. Másik kezünk mutatóujját mártsuk a tojásfehérjébe, és kenjük meg kissé az alsó tésztanégyzet jobb vagy bal sarkát. Közepe felé hajtsuk vissza, majd egyik sarkát fektessük a másikra, és nyomjuk össze, hogy jól záródjon. Két háromszögletű sarkot válasszuk szét, az egyiket fordítsuk magunk felé, a másikat pedig magunktól el.  Fordítsuk meg: a rákkocka középre kerül. Folytassuk, amíg az összeset fel nem dolgoztuk.
4. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Forrósítsuk fel 180 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 60 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyünk bele 8-10 wontont, vagy annyit, ahány szabadon lebeg az olajban, és süssük kb. 40-60 másodpercig, vagy amíg aranysárgák és középen ropogósak nem lesznek.
Kézi szűrővel vagy lyukacsos kanállal emeljük ki, és konyhai papír-törülközőn csepegtessük le. Ugyanígy süssük meg a többit is.
5. A wontonok több órán át ropogósak maradnak, és akár melegen, akár hidegen tálalhatjuk őket.
6. Fogyasztáshoz kanalazzunk mindegyik wonton-ra kevés édes-savanyú mártást.
Akár pálcikával, akár kézzel is ehetjük.

Megjegyzés: ha egész éjszakára állni hagyjuk, a wontonok veszítenek ropogósságukból. Később azonban készíthetünk belőlük ropogósra sütött wonton.

A mellékelt vieó ugyan 14 perc, de talán érdemes megnézni, ők hogy csinálják:

A kiválasztott termék a kosárba került!