RECEPTEK

RECEPTEK

Tabuléh - تبولة

A tabulé saláta (vagy angolosan írva tabbouleh, esetleg tabouleh) az egyik legismertebb közel-keleti étel. A Földközi-Tenger keleti partvidékének (Libanon-Izrael) szinte minden ízét és jellegzetességét magában foglalja. Frissességet, üdeséget és életkedvet visz az ember életébe még a mifelénk sokszor borús, szürke hétköznapokon is.

A tabulé egyik különlegessége, hogy a petrezselyemzöld nem fűszerként, hanem kifejezetten salátalevélként szerepel benne. Ettől nyeri el az étel számunkra talán első pillanatra kicsit szokatlan, mégis egyedi és összetéveszthetetlenül friss ízvilágát.

 

forrás:rantotthuswokban.bmintbalazs.com/tabule

A videóban mentát is tesznek bele, feldobja!

Hozzávalók 6 főre

  • 1 csésze (250 g) bulgur
  • 450 ml víz
  • 150 ml frissen facsart citromlé (3-4 db citrom leve)
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 db érett, ízletes paradicsom
  • 1 fej lila hagyma (esetleg vöröshagyma)
  • Kb. 6 csokor (összesen kb. 48-50 szál) petrezselyemzöld
  • 2 szál újhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)

Az elkészítéshez szükséges eszközök

Először készítsd el a bulgurt. Egy közepes lábasban forrald fel a vizet és a citromlét, add hozzá a bulgurt, a sót, a borsot. Egyszer keverd át, és a tűzről levéve, fedő alatt hagyd a gabonát megpuhulni. Kb. 20-25 perc alatt el is készül, addigra az összes folyadékot magába szívja.

Ebben a receptben az átlagos salátákhoz képest meglehetősen sok a savas összetevő, a citromlé. Ha ez elsőre túl savanyúnak hangzik (egyébként az), akkor nyugodtan csökkentsd a mennyiségét, vagy akár hagyd el teljesen a főzővízből. Később, a kész tabulé salátát bármilyen más salátához hasonlóan ízesítheted citromlével.

Közben készítsd elő a zöldségeket. Vágd össze a paradicsomokat falatnyi darabokra, a lilahagymát, zöldhagymát és petrezselymet apróra, a fokhagymát nyomd át. A petrezselymet vagy a hagymát ízlés szerint lehet kicsit nagyobb darabokban hagyni.

A tabuléba lehet még szintén ízlés szerint uborkát, mentát tenni, Libanonban pl. majdnem annyi mentát, mint petrezselymet tesznek bele, így ebben az esetben a menta sem fűszerként, hanem salátanövényként funnkcionál.

Egy nagy salátás tálban keverd össze a zöldségeket, majd add hozzá a bulgurt, ha már megpuhult. Jól forgasd át őket, és tedd be hűtőszekrénybe legalább három órára.

A kiválasztott termék a kosárba került!