RECEPTEK

RECEPTEK

Szingapúri sült rizstészta

Mindig érdekes megfigyelni, hogy hatnak a konyhaművészetek egymásra: a sült rizstészta közkedvelt fucsieni étel volt, és amikor a 19. században a fucsieniek Szingapúrba emigráltak, ezt az ételt elterjesztették új lakhelyükön is. Az idő múlásával, curryvel kezdték ízesíteni, ami inkább megfelelt a helyi ízlésnek, és ez az ízesítés akkor is a fogás jellegzetessége maradt, amikor ismét elterjedt a dél-kínaiak körében.

Hozzávalók 4 főre

  • 10 dkg friss vagy fagyasztott, nyers apró rák vagy tisztított fűrészes garnélarák
  • 17 dkg szárított rizstészta
  • 1,5 di földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 1 gyöngén felvert tojás
  • 1 kis vöröshagyma, tisztítva és hosszában felvágva
  • 1 kis zöldpaprika, kicsumázva és gyufaszál vastagságú csíkokra vágva
  • 10 dkg char-siu (kantoni sült sertéshús) gyufaszál vastagságú csíkokra vágva
  • 1 teáskanál curry por
  • A pácléhez: teáskanál só
  • teáskanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál tojásfehérje
  • A mártáshoz: 4 evőkanál alaplé vagy víz
  • teáskanál só
  • teáskanál cukor
  • 1 evőkanál híg szójamártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1.Ha fagyasztott rákot használunk, hagyjuk, hogy alaposan kiengedjen, majd itassuk le róla a vizet. Ha fűrészes garnélarákból készítjük, távolítsuk el az ereit, majd vágjuk négyfelé.
2. Készítsük el a páclevet: a rákot keverjük össze a sóval és a kukoricaliszttel, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, és ugyanabban az irányban erőteljesen keverjük, amíg mindenütt jól be nem vonja. 2-3 órát hagyjuk állni.
3. Tegyük a rizstésztát annyi forró, de nem tűzforró vízbe, amennyi éppen ellepi. Áztassuk kb. 30 percig, amíg puhák és ruganyosak nem lesznek. Csepegtessük le. 0llóval több helyen is vágjuk el, hogy könnyebben dolgozhassunk velük.
4.Készítsük el a mártást: keverjük az alapléhez vagy a vízhez a sót, a cukrot és a szója mártást.
5. Forrósítsunk fel egy serpenyőt. Öntsünk bele egy evőkanál olajat és futtassuk körbe egészen a széléig. Tegyük bele a hagymát, öntsük bele a tojást és a serpenyőt megbillentve folyassuk fel az oldalára, hogy vékony, egyenletes réteget kapjunk. Amint megszilárdult, fordítsuk meg, süssük a másik oldalán is néhány másodpercig, végül tegyük ki egy tányérra. Vágjuk fel keskeny, kb. 5 cm hosszú csíkokra.
6. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsünk bele 4 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a hagymát, kevergessük és forgassuk kb. 30 másodpercig. Adjuk hozzá a rákot, gyors mozdulatokkal forgassuk kb. 1 percig, vagy amíg át nem sül és rózsaszínű nem lesz. Halmozzuk fel egy tálon úgy, hogy lehetőleg minél több olaj maradjon a wokban
7. Borítsuk be a zöldpaprikát a wokba, és kb. 30 másodpercig kevergessük. Adjuk hozzá a char-siut és kevergessük újabb 1 percig, vagy amíg tűzforró nem lesz. Halmozzuk fel egy tálon.
8. öntsünk 4 evőkanál olajat a wokba és futtassuk körbe. Tegyük bele a curry port és néhány másodpercig hagyjuk sisteregni. Adjuk hozzá a rizstésztát és a mártást. Két kezünkben pálcikával vagy két nagy fakanállal emelgessük és forgassuk a rizstésztát, amíg csaknem az egész mártást magába nem issza. A wok oldala mentén öntsük bele a maradék olajat is, nehogy a rizstészta leragadjon. Kóstoljuk meg, és ha inkább kemény, mint ruganyos, öntsünk hozzá 2-3 evőkanál levest vagy vizet és főzzük még 1-2 percig kis lángon, wok fedő alatt. Tegyük hozzá a hagymát, a rákot, a zöldpaprikát, a char-siut és a tojást, -keverjük és forgassuk össze a rizstésztával.
Szedjük át egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.

 

A videón egy másik változatot láthatnuk:

A kiválasztott termék a kosárba került!