RECEPTEK

RECEPTEK

Szárazra sütött négy évszak bab

Ez a jellegzetes szecsuani fogás változatos ízeivel lepi meg az embert. Hagyományosan előbb kevergetve sütik, de ebben a receptben a babot — időnyerés céljából — bő olajban sütjük.

Hozzávalók 4 főre

  • 45-55 dkg tisztított zöldbab
  • 2 evőkanál szárított apró rák, leöblítve
  • 2,5 dkg szecsuani savanyított zöldség, leöblítve
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 4 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 1 cm hámozott friss gyömbérgumó, finomra vágva
  • teáskanál só
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál áztatólé a rákról
  • 2 teáskanál rizs- vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 2 db újhagyma karikákra vágva

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1.  15 percig áztassuk a rákon annyi forró vízben, amennyi ellepi. Csepegtessük le, az áztatólevet tegyük félre. A rákot vágjuk gyufafej nagyságú darabokra
2. Vágjuk a savanyított zöldséget ugyanakkorára, mint a rákokat (robotgépben nem lehet).
3. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 190 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyük bele a babot és süssük kb. 4-5 percig, amíg meg nem ráncosodik. Nagy kézi-szűrővel emeljük ki és konyhai papírtörülközőn Az olajat - 2-3-evőkanál kivételével - töltsük át egy edénybe, hogy máshoz felhasználhassuk.
4. Füstölésig forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a fokhagymát, hagyjuk kicsit sisteregni, majd keverjük hozzá a gyömbért és néhányszor keverjük meg.  Állandó keverés mellett adjuk hozzá a rákot. Ahogy erősödik az étel illata, tegyük hozzá a savanyított zöldséget, és ha nagyon pattogna, gyengébb tűzön kevergessük tovább.
5. Adjuk hozzá a sót, a szójamártást, a cukrot és a rák áztatólevét. Tegyük vissza a babot a wokba. Tegyük nagyobb lángra, és a woklapátot vagy egy fém-lapátot a wok aljára csúsztatva kevergessük és forgassuk a babot, amíg a leve teljesen el nem párolog.
6. Hintsük meg ecettel és szezámolajjal. Adjuk hozzá az újhagymát, és szedjük át egy előmelegített tálra.

Megjegyzés: mivel ennek a fogásnak az íze csak javul, ha állni hagyjuk, több órával hamarabb vagy akár előző nap is elkészíthetjük. Tálalás előtt elég csak felmelegíteni. Ha marad belőle, a bab hidegen is nagyon finom.

A kiválasztott termék a kosárba került!