RECEPTEK

RECEPTEK

Falafel

Tippek:
• Ha nem szeretitek a koriandert, akkor is adjátok nyugodtan hozzá a falafelhez, mert sütés során a koriander elveszti az eredeti ízét, és ha e nélkül dolgoztok, vérszegény lesz az eredmény.
• Ha tól sok gombócot készítettetek, sütés előtt fagyasszátok le, jó lesz máskorra.
• Ha szeretitek a csípőset, tegyetek a falafelhez apróra vágott erőspaprikát.
• Mielőtt az összes gombócot kisütnétek, süssetek meg egyet, kóstoljátok meg, és ha kell, javítsátok ki a fűszerezést.
• Ha a falafel túl sűrű, nyomott, adjatok hozzá egy kis vizet, zsemlemorzsát, szódabikarbónát, hagyjátok állni egy kicsit, és próbáljatok ismét kisütni egy falafel-labdácskát.

 

A videón nem tesznek bele szezámot, pedig úgy az igazi!

Hozzávalók 4 főre

  • 2 pohár csicseriborsó (humusz) kb. 12 órás áztatás után
  • 5 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 csapott kiskanál szódabikarbóna
  • 1/3 pohár apróra vágott petrezselyem
  • 1/2 kis hagyma felaprítva
  • 1 púpos evőkanál szezámmag
  • 1 kiskanál (római) kömény
  • 1 kiskanál paprika
  • só (egy vágott kiskanálnál kevesebb)
  • bors
  • olaj a sütéshez

Az elkészítéshez szükséges eszközök

Leöblítjük és leszűrjük a csicseriborsót, és húsdarálóban összetörjük a fokhagymával, a hagymával, a petrezselyemmel és a korianderrel együtt.
Beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a többi hozzávalót (fűszerek, szezámmag) és jól összekeverjük. Érdemes megkóstolni a masszát, de ne ijedjetek meg, sokkal erősebb az íz, mint ami a végén lesz.
Lefedjük és félretesszük (a legjobb a hűtőben) egy fél, vagy egy órára.
Felmelegítjük az olajat a mély-sütéshez (legyen meleg, de de forrjon).
Hozzáadjuk a szódabikarbónát és jól összekeverjük.
Kis falafel gombóckákat görgetünk a tenyerünkben és addig sütjük, míg barna, falafel-színt nem kapunk.

za'atar - zaatarral, zatar vagy zahatar,
A kiválasztott termék a kosárba került!