RECEPTEK
RECEPTEK
Bársonyos csirke

Bársonyos csirke finomra darált mellehúsa, amely a hozzáadott tojásfehérjétől könnyű és habos. Levesek íz-, állag- és állományjavítója, így például a téli dinnyelevesé és a fecskefészek levesé.
Hozzávalók 4 főre
- 2 lebőrözött és kicsontozott csirkemell (kb. 45 dkg)
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál jeges víz
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- 1 gyengén felvert tojásfehérje
- kókuszolaj
- rizsecet
Az elkészítéshez szükséges eszközök
1. Fordítsuk meg a csirkemellet, és válasszuk le róla a két húscsíkot.
2. Egyik kezünkkel fogjuk meg a húscsíkok fehér inát, a másikban tartott kínai bárddal vagy késsel kaparjuk le a húst. Az int dobjuk ki.
3. Az egyik csirkemell szélesebbik oldalát fogjuk meg, és rostirányban, a vékonyabb felől a szélesebbik felé haladva kaparjuk le a húst, s közben dobjunk ki minden hártyát és zsírt. Ugyanígy járjunk el a másik csirkemellnél, majd a két húscsíknál is.
4. Fogjuk össze a húst, sózzuk meg, és kezdjük el apróra vagdalni, ami közben jeges vizet csepegtetünk rá, és a szétterülő vagdalékot időnket újra visszahajtjuk középre. Vagdaljuk 3 percig, vagy amíg nagyon apró nem lesz.
5. Húzzuk össze a húst, és tegyük át egy tálba. Keverjük hozzá a kukoricalisztet, a tojást, és ugyanabban az irányban keverve dolgozzuk el, amíg könnyű pürét – azaz bársonyt- nem kapunk. Ezt azután a felhasználás előtt néhány óráig letakarva hűtőben tarthatjuk.
A videón egy hasonló, spárgával készül: