RECEPTEK

RECEPTEK

Gőzölt fésűkagyló héjában

A maga egyszerűségében is kitűnő kantoni fogás. A friss fésűkagylókat egy leheletnyi fokhagymával gőzölik, majd természetes édességüket kiemelő mártással szolgálják fel. Az elkészítés menetéhez – bármily bonyolultnak tűnjék is – érdemes ragaszkodni.

Hozzávalók 9 főre

 • 20 nagy fésűkagyló
 • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
 • 6-8 gerezd tisztított és felkockázott fokhagyma
 • 4-6 nagyobb újhagymának csak a zöld, karikára vágott szára
 • 4-6 nagyobb újhagymának csak a fehér, selyemszálakra vágott vége
 • 3-4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
 • 2 cm friss, hámozott és selyemszálra vágott gyömbérgumó
 • 3-4 friss, zöld, kimagozott, karikára vágott chilipaprika
 • 2 evőkanál híg szójamártás
 • 2 evőkanál sűrű szójamártás
 • 2 evőkanál víz

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Kérjük meg az árust, hogy ne a lapos végükön, hanem a héj záróizmánál nyissa fel a kagylókat. Ha már a lapos végükön nyitották fel őket, kérjük el a kagylókat, hogy azokra tegyük át a kagylóhúst.  Vágjuk le a széleket vagy fodrokat, a homokos és fekete szennyeződéseket meg az izmokat, és csak a fehér húst és a petéket vagy ikrákat hagyjuk meg. Válasszuk le a petéket a húsról, és tegyük félre egy másik fogáshoz vagy fagyasszuk le. Öblítsük át a kagylóhúst, itassuk le róla a vizet, és hagyjuk a kagylóhéjon.
2. Készítsük el a mártást: vágjuk kétfelé az újhagymákat és tegyük őket külön tálba. a wokot hevítsük füstölésig. Öntsük bele az olajat, és futtassuk körbe, vegyük lejjebb alatta a lángot, tegyük bele a gyömbért és a chilit. Vegyük le a tűzről. Néhány másodperc múlva öntsük hozzá a szójamártásokat, a vizet és lassan hevítsük forrásig. A keveréket öntsük rá a tálakban lévő újhagymára.
3. Töltsük meg félig olajjal a wokot vagy egy mély serpenyőt. Hevítsük fel 180 fokra, vagy addig, amíg a beledobott száraz kenyérkocka 60 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyük a fokhagymát egy kis drótszitába. Három-négyszer merítsük a szitát az olajba egy-egy pillanatra, vagy annyi időre, amíg a fokhagyma kicsit meg nem pirul. Tegyük el az olajat máskorra.
4. Helyezzünk 4-5 darab fokhagymát és ugyanannyi zöld újhagymát mindegyik kagylóhúsra. Tegyük a fésűkagylókat egy wokba vagy egy párolóedénybe; a kagylókat nyugodtan egymásra tehetjük, csak arra vigyázzunk, hogy ne nyomják meg a húst.
5. Kb. 7-10 percen át erős tűzön gőzöljük. A fésűkagylók átlátszatlanná válnak, és éppen csak megfőnek. Levük összegyűlik a héjban.
6. Óvatosan, egyenként vegyük ki a kagylókat, és vigyázzunk, hogy ne öntsük ki a levet. Tegyük egy nagy tálra vagy külön tányérokra. Forrón tálaljuk.
7. Úgy fogyasztjuk, hogy egy kis mártást teszünk a húsra, majd összetörjük a kagyló húsát, hogy magába szívja a mártást. Vendéglátóként felszólíthatjuk vendégeinket, hogy a héjból igyák ki az ízes levet is.

A kiválasztott termék a kosárba került!