RECEPTEK

RECEPTEK

Kukoricaleves

Az édes-savanyú sertéshúshoz hasonlóan ez a kantoni leves igen közkedvelt a nem kínaiak, elsősorban a nyugatiak körében. Munkánkat megkönnyítik a felsorolt konzerv alapanyagok. A leves akkor is nagyon finom, ha egyszerűbb változatát készítjük el, és kihagyjuk belőle a csirkét.

Hozzávalók 7 főre

  • 1 lebőrözött é kicsontozott csirkemell (17 dkg) vagy 10 dkg tiszta csirke melle húsa
  • 22-28 dkg leszűrt konzerv kukorica
  • 1-2 tojás
  • ¼ teáskanál só
  • 2 teáskanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 30 dkg sűrített csirkeleveskrém-konzerv
  • 2 leveskonzervnyi hideg víz
  • ¼ teáskanál só
  • 2 teáskanál híg szójamártás
  • 6 fordulat fehérbors a borsdarálóból
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 4 evőkanál víz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 teáskanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Egy háztartási robotgépben vagy mixerben finomra daráljuk, pépesítjük a csirkehúst. Tegyük át egy tálba.
2. Készítsük el a páclevet: keverjük a csirkéhez a sót, a szójamártást, a borsot és a bort vagy a sherryt. Szórjuk rá a kukoricalisztet, és evőkanalankét adjuk hozzá a vizet, amíg a csirke sima krémmé nem válik. Hagyjuk 15 percig állni. Keverjük hozzá az olajakat.
3. Kézzel vagy robotgéppel durván törjük össze a kukoricaszemeket, de egyben is hagyhatjuk őket.
4. Gyengén verjük fel egy kis tálban a tojásokat a sóval és az olajjal. Tegyük félre.
5. A levest öntsük egy nagy serpenyőbe, és fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Miközben addig keverjük egy fakanállal, amíg sima nem lesz.
6. Keverjük hozzá a kukoricaszemeket és a tejes kukoricát.
7. Lassú tűzön hevítjük a levest majdnem forrásig, és időnként keverjük meg.
8. A forró levesből kb. 6 evőkanálnyit keverjünk hozzá a csirkemasszához. Ha csomós, dolgozzuk el. Adjuk a maradék leveshez, jól keverjük össze, és lassan forraljuk fel. Hagyjuk 1 percig lassú tűzön forrni, hogy a csirke bizonyosan átfőjön.
9. Fapálcikákon vagy villahátán csorgassuk bele a felvert tojást, és közben forgassuk körbe a villát vagy pálcikákat. Vegyük le a tűzről, takarjuk le 45 másodpercig, Hogy a tojás puha pelyhekké álljon össze. Keverjük meg utoljára a levest, majd forrón tálaljuk.
Megjegyzés: a maradékot fel lehet melegíteni, de le is lehet fagyasztani. Sűrített leves helyett egy liter alaplét  is használhatunk. Ebben az esetben 2 konzervdoboznyi tejes kukoricát és csak 2 konzervdoboznyi vizet tegyünk hozzá.

A kiválasztott termék a kosárba került!