RECEPTEK

RECEPTEK

Szárítottfésűkagyló-leves

A szárított fésűkagyló valamikor az olcsó alapanyagok közé tartozott Kínában, és a szárítottfésűkagyló-leves volt a szegények cápauszonylevese. Az idők azonban változnak, és ez a leves, amelyben jól érvényre jut az állagbeli ellentét a puha fésűkagyló és a ropogós bambuszrügy között, ma egyike a legkeresettebb első fogásoknak; csupán a cápauszony- és a fecskefészekleves még népszerűbb

Hozzávalók 4 főre

  • 10 szárított fésűkagyló (kb. 10 dkg)
  • 10 dkg konzerv bambuszrügy, vékonyra szeletelve
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál burgonyaliszt, 4 evőkanál vízben oldva
  • 1 nagy tojás, ¼ teáskanál sóval kicsit felverve

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Öblítsük át a szárított fésűkagylókat, ujjunkkal dörzsöljük le a felületre gyakran rárakódó fehér hártyás réteget.
2. Tegyük egy nagy serpenyőbe, és öntsünk hozzá 1,4 liter vizet. Forraljuk fel, és felszínéről merjük le a habot. Mérsékeltebb tűzön főzzük egy és háromnegyed vagy két órán át, amíg a fésűkagylók meg nem puhulnak, és a folyadék mennyisége egy literre nem csökkent. Időről időre ellenőrizzük, nem főtt-e el túl sok víz, és ha szükséges pótoljuk.
3. Szűrőkanállal szedjük a fésűkagylókat egy tálra. Késsel és villával vagy a kezünkkel tépkedjük csíkokra. A kemény, egészben maradt izmokat, amelyeket könnyen fel lehet ismerni, szedjük ki és dobjuk el. A feldarabolt fésűkagylókat tegyük vissza a serpenyőbe.
4. Rakjuk kis halmokba a bambuszszeleteket, és vágjuk a fésűkagylóhoz hasonlóan nagyon vékony csíkokra. Tegyük a serpenyőbe. (Mind ezt több órával az étkezés előtt is elvégezhetjük.)
5. Tálalás előtt melegítsük csendes forrásig a levest. Tegyük hozzá a sót, a vízben jól feloldódott burgonyalisztet, és addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
6. Csorgassuk bele a felvert tojást, akár két fapálcika közt, akár a villa hátán, s közben körbe-körbe forgassuk a fapálcikákat vagy a villát. Vegyük le a lángról, és 45 másodpercig fedjük be, amíg a tojás puha pelyhekké össze nem áll.
7. Merjük előmelegített levesestálba vagy tálaljuk levescsészékbe, és máris fogyaszthatjuk.
Megjegyzés: lassú tűzön újra melegíthető.

A kiválasztott termék a kosárba került!