RECEPTEK

RECEPTEK

Szójasajtleves hallével - előétel

Hozzávalók 4 főre

  • az óriás laposhal 75-80 dkg-nyi feje és csontváza
  • 1,1 l víz
  • 2,5 cm hámozott és zúzott friss gyömbér
  • 2 db újhagyma négyfelé vágva
  • ½ teáskanál só
  • 10 dkg sovány sertéshús
  • 2 db lecsepegtetett szójasajt
  • 2 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2-3 tisztított mange-tout vagy előfőzött zöldborsó
  • 2-3 db újhagyma zöld része, vékony karikákra vágva
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál cukor
  • 2 teáskanál híg szójaszósz
  • 3-4 fordulat fehérbors a borsdarálóból
  • 1 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • ½ teáskanál burgonyaliszt
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál földimogyoró- vagy kukorica olaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Mossuk át alaposan a halcsontvázat. Tegyük egy nagy serpenyőbe.
2. Adjuk hozzá a vizet , a gyömbért, az újhagymát, majd forraljuk fel. A habot merjük le róla. Mérsékeljük a tüzet, hogy közepes lángon 30 percig főzhessük. Csepegtessük le, és a kemény részeket dobjuk ki. Sóval ízesítjük.
3. Közben vágjuk fel a sertéshúst vékony metéltre. Tegyük egy tálba.
4. Készítsük el a páclevet: a sertéshúshoz keverjük hozzá a sót, a cukrot, a szójamártást, a borsot, a bort vagy sherryt, a burgonyalisztet és a vizet. Keverjük össze, hogy a húst mindenütt befedje. 15 percig hagyjuk állni. Adjuk hozzá az olajat.
5. A szójasajtot vágjuk vékony csíkokra, vagy egyforma darabokra.
6. Forraljuk fel ismét a hallét. Öntsük bele az olajat. Adjuk hozzá a szójasajtot, a zöldborsót és ismét forraljuk fel. Tegyük bele a sertéshúst;  a darabok szétválasztásához használjunk villát vagy pálcikát. Vegyük kisebbre a lángot, és a sertéshús vastagságától függően lassú tűzön főzzük 1-2 percig.
7. Vegyük le a tűzről. Tegyük bele az újhagymát.
8. Merjük egy előmelegített levesestálba és tálaljuk leveses csészékben, tűzforrón.

A kiválasztott termék a kosárba került!