RECEPTEK

RECEPTEK

Szárazra párolt bambuszrügy és kínai gomba - előétel

Klasszikus keleti vegetáriánus fogás; a neve kínaiul szójáték, szó szerint fordítva annyit tesz, hogy szárazra párolt két tung. A szóban forgó két tung a tungsun (azaz téli bambuszrügy) és a tung-ku (azaz szárított kínai gomba).

Hozzávalók 4 főre

  • 12-16 db-közepes méretű szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 70 dkg lecsepegtetett konzerv bambuszrügy
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • teáskanál só
  • teáskanál cukor
  • 1 /2 evőkanál sűrű szójamártás
  • 2 teáskanál híg szójamártás
  • 2 evőkanál áztató lé a gombáról

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Nyomkodjuk ki a felesleges vizet a kínai gombából, de hagyjuk nedvesen. Tegyük félre az áztatólevet.
2. 2. A bambuszrügyet feldarabolhatjuk hengeres vágással viszonylag nagy darabokra, vagy vághatjuk ék alakban is. Papírra" itassuk le róla a nedvességet.
3. 3. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Hevítsük fel 190 °C-ra és/vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másod-perc alatt meg nem pirul. Óvatosan engedjük bele a bambuszrügyeket és süssük kb. 1 percig, vagy amíg a szélük meg nem barnul. Kézi szűrővel vagy kilyuggatott kanállal vegyük ki, és tegyük konyhai papírtörülközőre. 3 evőkanál olaj kivételével a többit öntsük át egy edénybe, és tegyük el későbbre.
4. 4. Erős tűzön hevítsük fel ismét az olajat. Amikor forró, tegyük bele a kínai gombát, majd csúsztassuk a woklapátot vagy egy fémlapátot a wok oldalán az aljáig, és forgassuk át 1 percig. Tegyük vissza a bambuszrügyeket a wokba, és kevergetve süssük még egy percig.
5. 5. ízesítsük a sóval, a cukorral, a szójamártásokkal és a gombalével. Közepes lángon addig főzzük, amíg a levét el nem fövi és csak a gomba és a bambuszrügy körül marad olaj. Szedjük át egy előmelegített tálra és azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!