RECEPTEK

RECEPTEK

Fu-jung tojásleves

Kínaiul lótuszt jelent a fu-jung.  A költészet nyelvén a szép fiatal női arc jelképe, és jól illik ehhez a tetszetős keleti fogáshoz is.

Hozzávalók 5 főre

  • 5 dkg fagyasztott vagy konzerv zöldborsó
  • 1-2 közepes nagyságú piros paradicsom
  • 6 nagy tojásfehérje
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 1 7, evőkanál burgonyaliszt
  • 6 dl alaplé
  • 2,5 dkg sonka (csinhuai, virginiai vagy yorki a legjobb)

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Főzzük a zöldborsót 2-3 percig forró vízben, majd csepegtessük le, ha konzerv, akkor ez a lépés kimarad.
2. Merítsük a paradicsomokat 1-2 percre forró víz-be, majd húzzuk le a bőrét.  Hosszában vágjuk félbe, és vegyük ki a magvas részét. A fél paradicsomokat szeleteljük hosszában 4-6 darabra.
3. Gyengén verjük fel a tojásfehérjét, adjunk hozzá  ½  teáskanál sót és a kukoricaliszttel jól dolgozzuk el. A felesleges buborékokat merjük el.
4. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel közepesen forróra, kb. 105-110 °C-ra. Apránként, kb. 2 evőkanalanként öntsük bele a tojásfehérje-keveréket, és várjuk meg, hogy lassan felússzon a tetejére. Szűrőkanállal azonnal emeljük ki és szedjük át egy tálba. A többit is így süssük meg, és ha közben túlzottan felforrósodna az olaj, vegyük alatta kisebbre a lángot, hogy a tojás bársonyos puhasága megmaradjon.
5. 1-2 evőkanál alaplében oldjuk fel a burgonyalisztet, majd keverjük hozzá a maradék alaplét. Adjuk hozzá a maradék sót is.
6. Merjük a levest egy serpenyőbe és lassan forraljuk fel, közben kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük bele a zöldborsót, főzzük néhány másodpercig, amíg forró nem lesz, majd tegyük hozzá a paradicsomot. Most adjuk hozzá a tojásszeleteket is és néhány másodpercig még főzzük, amíg túl forró nem lesz. Húzzuk le a tűzről és óvatosan merjük át az egészet egy előmelegített mély tálba.
7. Szépen rendezzük el a zöldborsót és a paradicsomot, hogy minél mutatósabb látványt nyújtson. Szórjuk rá az apróra vágott sonkát és azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!