RECEPTEK

RECEPTEK

Nyolckincs rizsfelfújt

Ezt az északi pudingot bármikor fogyaszthatjuk, de leginkább a kínai újévkor szokták. A „nyolckincs" utalás a buddhista nyolc kincsre, amelyek az ember életét őrzik és gazdagítják. A pudingot díszítő alapanyagokat diófélékkel és szárított gyümölcsökkel helyettesíthetik.

Hozzávalók 8 főre

  • 35 dkg fehér ragadós rizs
  • 4,5 dl víz
  • 6 szem szárított kínai piros datolya
  • 2 evőkanál sima liszt
  • 27 dk vörösbabpaszta
  • 2 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • 5 dkg zsír, vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál cukor vagy: 1,2 dl juharszirup
  • 1 szem cukrozott cseresznye
  • 18 kis kocka cukrozott narancshéj
  • 18 szem nagy mazsola
  • 18 szem szőlő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 teáskanál kukoricaliszt 2 evőkanál vízben feloldva
  • díszítéshez diófélék

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Három-négyszer mossuk át a ragadós rizst, amíg a víz már nem tejszerű. Csepegtessük le és tegyük egy tepsibe vagy tűzálló tálba. Adjuk hozzá a vizet. Egy wokban vagy egy párolóedényben gőzöljük kb. 25 percig.
2. Ezalatt áztassuk a datolyát 15 percre forró vízbe, vegyük ki a magját, de a datolyát hagyjuk egészben.
3. Készítsük el a vörösbab-pasztát: a babpasztát keverjük össze a liszttel és jól dolgozzuk el. Közepes tűzön melegítsük fel a wokot vagy egy serpenyőt, öntsük bele az olajat, majd a babpasztát. 5 percig fűzzük, közben állandóan kevergessük, nehogy leragadjon. így kellően besűrűsödik, és nem szivárog át a rizsen gőzölés közben.  Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
4. Egy tűzálló, kb. 1,4 liter űrtartalmú üvegedényt jól kenjünk ki kevés zsírral vagy vajjal, vagy margarinnal.
5. A maradék zsiradékot és a cukrot keverjük a rizshez.
6. A szárított gyümölcsből alakítsunk ki csinos mintát az üvegedény alján. Tegyük középre a cseresznyét. Körben rakjunk ki a cseresznye körül 6 három-szöget a narancshéjból, majd innen fusson le 6 csík, amelyben egy nagy mazsola egy kis mazsolával váltakozik végig az edény oldalán a narancshéjak között, végül tegyünk egy piros datolyát két sor kis és nagy mazsolacsík közé.
7. Finoman, de határozottan nyomjunk az edény aljába és oldalára egy viszonylag vastag réteg rizst, hogy a minta megbontása nélkül elfedjék a szárított gyümölcsöt. A vörösbab-pasztát tegyük középre, majd fedjük be a maradék rizzsel, amelyet aztán le-nyomunk, hogy sima és egyenletes legyen. A rizs és az edény felső pereme között kb. 2,5 cm távolság maradjon, hogy gőzölés közben a rizs ne duzzadjon ki az edényből.
8. Tegyük az edényt a wokba vagy párolóedénybe és gőzöljük 1 ½  órán át. Időnként pótoljuk forró vízzel, ami elpárolgott.
9. Kb. 15 perccel a rizsfelfújt elkészülte előtt készítsük el a szirupot. Ha hagyományos szirupot használunk, keverjük össze a cukrot és a vizet egy serpenyőben és lassan forraljuk fel. Amikor a cukor teljesen elolvadt, csorgassuk bele a feloldott kukorica-lisztet, és kevergessük, amíg besűrűsödik. Öntsük át egy előmelegített tálba. A juharszirupot hasonlóképpen forraljuk fel és öntsük egy előmelegített tálba. Kitűnően illik a rizsfelfújthoz.
10. Vegyük ki az edényt a wokból vagy a pároló-edényből és borítsuk ki a pudingot egy meleg tányérra úgy, hogy a díszítés legyen felül.  A legjobb, ha a tálat egy konyharuhára tesszük. A tálat fedjük le a tányérral. Emeljük fel két kézzel konyharuhát,  a tálat és a tányért, és fordítsuk fejjel lefelé, majd finoman húzzuk le a tálat a pudingról.
11. Öntsük rá a szirupot és forrón tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!