RECEPTEK

RECEPTEK

Szárított osztriga és hajalga

A kínaiak nagyon kedvelik a szójátékokat, és erre a kínai nyelv — hanghordozásbeli gazdagsága folytán — rendkívül alkalmas is. A hivatalos mandarin nyelv-járásban minden hangnak négyféle hanghordozása van, a kantoniban, a déli lingua francában meg legalább hét. Egy kifejezésnek egy sokszor két, sőt három jelentése is van, mindegyik kissé más kiejtéssel. A kantoniak alábbi kedvence klasszikus példa az imént elmondottakra. A szárított osztriga és hajalga hasonlóképpen hangzik, mint a kínai újévi köszöntés, hogy „jó tetteket és jómódot' vagy „jó üzletet és fellendülést". Ennél fogva a dél-kínaiak ragaszkodnak ahhoz, hogy a kínai újév első két hetében —amikor egyébként is sokat és változatosan étkeznek —ezt az ételt fogyasszák.

 

Négy-öt másik fogás mellett 8 személyre elegendő

Hozzávalók 8 főre

  • 24 db szárított osztriga
  • 1,5 dkg hajalga
  • 16 db közepes nagyságú, szárított kínai gomba 3,5 dl forró vízben áztatva
  • 35 dkg sült sertésdagadó
  • 2-3 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 1-2 gerezd tisztított fokhagyma, ferdén vékony szeletekre vágva
  • 4-6 vékony szelet hámozott friss gyömbérgumó
  • 6 szál újhagyma fehér része, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 6 dl folyadék (kagylólé, a gomba áztatóleve és alaplé)
  • 2 evőkanál kagylómártás
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • 2 evőkanál burgonyaliszt, 1,2 dl vízben oldva
  • Az alga pácolásához: 4,5 dl víz
  • 2 vastagabb szelet hámozott friss gyömbérgumó
  • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 2 teáskanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A szárított osztrigát jól mossuk át, ujjunkkal dörzsöljük ki belőle a szennyeződéseket. Tegyük egy tálba és öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi éppen ellepi. Áztassuk 3-4 órát vagy egész éjszaka, amíg egész puha nem lesz. Vegyük ki és a kemény izmokat vagdossuk ki. Tegyük félre az áztatólevét.
2. Az algát áztassuk sok hideg vagy langyos  vízben  10 percig, hogy ruganyos legyen. Nyomkodjuk ki a vizet, mossuk át többször, szedegessük ki a szennyeződéseket és a finom homokot, amely az edény alján összegyűlt.
3. Pácoljuk az algát: tegyük a vizet, a gyömbérszeleteket, a bort vagy a sherryt és az olajat egy wokba, és forraljuk fel. Adjuk hozzá az algát és forraljuk 5 percig. Finom szitán szűrjük le, a gyömbért dobjuk ki.
4. Csepegtessük le a gombát, nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Tegyük félre az áztatólevet.
5. A dagadót vágjuk szárított osztriga nagyságú kockákra.
6. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, keverjük meg, majd tegyük bele a gyömbért, keverjük meg, adjuk hozzá az újhagyma fehér részét és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a dagadót, a kagylót és a gombát, és a woklapátot vagy egy fémlapátot a wok aljára csúsztatva finoman kevergessük és forgassuk kb. 1 percig, amíg jól át nem forrósodik. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy a közepesen száraz sherryt. Amikor a sistergés alábbhagy, adjuk hozzá a folyadékot, a kagylómártást, a szójamártást és a cukrot. Forraljuk fel, és kisebb lángon, lefedve főzzük kb. 30-45 percig.
7. A wokban középen csináljunk egy kis mélyedést, tegyük oda az algát és kis lángon újabb 15 percig tőzzük. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot; a főzési idő végére 1,75-2,5 dl-nek kell maradnia.
8. Hagyjuk a folyadékot a wokban, a dagadót, a kagylót és a gombát vegyük ki és szépen rendezzük el egy előmelegített tálon vagy mély tálban. A tetején középre tegyük az algacsomót, hogy a jómódra utaló jelképes üdvözletet vendégeink és családtagjaink azonnal észrevegyék.
9. A wokban levő folyadékot melegítsük fel. Keverjük bele a jól felkevert és feloldott burgonyalisztet, és addig kevergessük, amíg a mártás bevonja  a fakanál hátát. Öntsük az alapanyagokra és forrón tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!