RECEPTEK

RECEPTEK

Csilis bab

forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csilis-bab

Hozzávalók 8 főre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kisebb chili vagy 2 evőkanál chili szósz
  • 1 db kaliforniai vagy zöldpaprika
  • 600 g konzerv paradicsom
  • 1 kg darált marhahús
  • 3 konzerv vörös bab (kb. 250 g)
  • 1 konzerv kukorica (kb. 250 g)
  • bors
  • egy csipet oregano
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika

Az elkészítéshez szükséges eszközök

Vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a chilit. Ez utóbbinak, ha kiszeded a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szereted, akkor nyugodtan tegyél bele több chilitt, sőt akár néhányat egészben is.
Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és párold még 2 percig. (Ha nincs otthon római köményed, akkor őrölt köménymagot is használhatsz. Ugyan teljesen más az íze, de ez utóbbitól is kellemesen pikáns, ha nem is autentikus lesz.)
Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oreganoval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát. Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add az ételhez. Főzd még 10 percig.
Csilis bab tálalása
Melegen, friss kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször melegíted. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti és másnap melegítve tálalja. Gyakran adnak hozzá reszelt sajtot (Amerikában cheddart, de trappista is tökéletes hozzá) és tejfölt.

A videón egy másik változatot láthatsz!

A kiválasztott termék a kosárba került!