RECEPTEK

RECEPTEK

Arany gombakrémleves - Golden Mushroom Soup

rany gombakrémleves tálalása, felhasználása

Ez egy nagyon ízletes leves, és az első ránézésre furcsának tűnő hozzávalók – besamel, szójaszósz egy gombakrémlevesbe??? – a végén teljesen harmonikus ízkombinációvá állnak össze. Magában, egy szelet friss kenyérrel is elég laktató, hideg téli estéken az a fajta melengető étel, amire az ember átfázva hazatérve vágyik.

Az arany gombakrémleves ezen kívül alapanyagként nagyon sokszor fordul elő amerikai receptekben. Kiváló kiindulási alap sült húsok mártásához, de egy nagyon finom párolt marhaszegy recept hozzávalójaként is megtalálható – ennek elkészítése már a listámon várakozik.

Hozzávalók 4 főre

  • 5 dkg vaj (3+2)
  • 1 közepes hagyma
  • 0,5 dl fehérbor
  • 500 g gomba
  • 2,5 dl alaplé (marha-, csirke-vagy zöldségalaplé
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1,5 teáskanál aprított kapor
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • Fél paradicsom vagy 2 evőkanál passzírozott paradicsom vagy 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál liszt
  • 0,5 l tej
  • 2 evőkanál citromlé

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsd elő a hozzávalókat. Szeleteld fel 2-3 mm-es szeletekre a gombát, vágd fel apróra a hagymát és a kaprot. Ha friss paradicsomot is használsz, akkor hámozd meg és vágd fel azt is apróra.
2. 3 dkg vajat olvassz fel egy nagy lábasban, és kezdd el rajta pirítani a hagymát. Lassú-közepes lángon kb. 7-8 percig pirítsd, amíg már majdnem elkezd barnulni.
3. Öntsd föl a borral, add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, és hagyd egy kicsit besűrűsödni, kb. 4-5 percig.
4. Add hozzá a gombát és a fűszereket: sót, pirospaprikát, kaprot, szójaszószt, sűrített paradicsomot és ketchupot. Keverd el, és nagy lángon hagyd, hogy a gomba levet eresszen és összemenjen, ez kb. 5-8 perc.
5. Amikor a gomba már szépen kieresztette a levét, akkor öntsd fel az alaplével, és lassú tűzön hagyd főni. Az eredeti verzió marha alaplevet használ, ettől lesz a legkarakteresebb az íze a levesnek. A zöldség alaplé egy lehetőség akkor, ha vegetáriánus fogást készítesz, de ebben az esetben a gombakrémleves sokkal kevésbé lesz ízletes. A csirkealaplé köztes megoldás. Én ezt használtam a képeken, de besűrítettem felére előtte, hogy intenzívebbek legyenek az ízek.
6. Közben készítsd el a besamelt – igen, bármilyen furcsa, ezt a gombalevest a híg besamel teszi krémessé. Forrósítsd fel a tejet, és egy másik lábasban olvaszd meg a maradék 2 dkg vajat, majd add hozzá a lisztet (vagy vedd meg nálunk készen).
7. Amikor a forró tejet hozzáöntötted a lisztes vajhoz, akkor keverd el, és ne főzd tovább, hanem mintha rántás lenne azonnal öntsd bele a forró levesbe. Keverd el azt is, és főzd még kb. 5 percig, amíg a liszt ízét elveszíti.
8. Végül ízesítsd egy kevés citromlével.

A kiválasztott termék a kosárba került!