RECEPTEK

RECEPTEK

Fahéjas karamellás muffin - Cinnamon and toffee cupcakes

forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com/fahejas-karamellas-muffin

Hozzávalók 8 főre

  • A karamell szószhoz: 300 g cukor
  • 130 g vaj
  • 180 ml tejszín
  • A muffinhoz 450 g liszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. só
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 350 g vaj
  • 250 g cukor
  • 4 tojás
  • 300 g tejföl
  • A vajkrém díszítéshez: 230 g vaj
  • 460 g porcukor
  • 2-4 ek. tejszín vagy tej

Az elkészítéshez szükséges eszközök

A receptben megadott mennyiség 36 darab karamellás muffinhoz elegendő – vagyis elég sok. Nyugodtan felezd, vagy harmadold!
Első lépésben készítsd el a karamellszószt a muffinhoz. Ehhez egy edénybe tedd bele a 300 g cukrot, és közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett olvaszd meg.
A cukor először elkezd bugyogni, aztán sötétedni. Folytasd a melegítést, folyamatosan keverve, amíg sötét borostyánszínűvé nem válik.
Add hozzá a 130 g vajat. Vigyázz, mert a cukor nagyon forró, és a vaj víztartalma miatt sisteregni, habzani fog!
Keverd össze teljesen, hogy a vaj és a cukor egyneművé váljon, és vedd le a tűzről.
Öntsd hozzá vékony sugárban a 180 ml tejszínt, miközben folyamatosan kevered. Addig folytasd a keverést, amíg egynemű nem lesz karamella.
Öntsd a karamellszószt egy hőálló tálba, és tedd félre hűlni.
Figyelem! A karamella rendkívül forró! Csábítónak tűnik, de semmiképp se kóstold meg ilyenkor, mert megégeti a nyelved!
Második lépésben a muffintésztát készítsd el, ehhez először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: 450 g liszt, 3tk. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 4 tk. őrölt fahéj.
Egy másik tálban keverd habosra először a 230 g szobahőmérsékletű vajat, majd folytasd a 250 g cukor hozzáadásával – ez legalább 4-5 perc.
Add hozzá egyenként a 4 db tojást, és keverd mindegyikkel jól el.
Végül keverd el a 300 g tejföllel is az egész keveréket.
Add a tojásos-cukros keverékhez felváltva, 3-4 adagban a lisztes keveréket és a kihűlt karamellszószt. Egy spatula segítségével keverd el, amíg egynemű nem lesz.
Egy muffinformát bélelj ki muffinpapírokkal, és töltsd meg a tésztával. Kb. 2/3-ig érjen csak, mert a karamellás muffinok meg fognak nőni. A receptben megadott mennyiség 36 db muffinhoz elegendő.
A sütőben süsd meg, kb. 20 perc alatt. Akkor jó, ha már nem ragad a beleszúrt villára vagy fogpiszkálóra tészta – de ne süsd túl!
Ha kész, vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni kb. 5-10 percet a sütőformában, aztán vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni.
A karamellás muffin így is tökéletes – és a karamella íze így érződik igazán jól. Deharmadik lépésben elkészítheted rá a vajkrémet.
A vajkrémhez először verd fel habosra – 4-5 perc alatt – a szobahőmérsékletű 230 g vajat egy tálban.
Add hozzá a 460 g porcukrot, és alacsony fordulaton keverd. Időnként szedd le az edény oldalára ragadt krémet, és addig folytasd a keverést, amíg az egész össze nem áll, és egynemű lesz.
A végén adj hozzá kb. 2-4 ek. tejszínt vagy tejet. Ez azért kell, hogy jól nyomható állagot kapj – a pontos mennyiség sok mindentől függ, nem lehet általánosan megadni. Olyan krémet szeretnél, aminek még van tartása, de már beletölthető nyomózsákba és nyomható.
Töltsd a vajkrémet egy csillagfejjel ellátott nyomózsákba, és díszítsd a muffinokat a fantáziád szerint! Szórd meg még egy kis fahéjjal!
Ha vajkrémmel díszítetted, akkor hűtőben tárold, különben a krém megolvad.

A kiválasztott termék a kosárba került!