Dashima alga -chungjungwon

Dashima - chungjungwon

Ár:
1.990Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 13 267 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Koreában dasimának hívják a barna algák fajához tartozó kombu tengeri algát.

Vastag, széles, nyúlánk leveleit szárítva, kis téglalapokra vágva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű; állaga húsos, porcos. Ízfokozó hatása és ízkiemelő tulajdonsága a magas, természetes glutaminsav (umami ízért felelős aminosav) tartalmának köszönhető.

Alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vas- és jódtartalma. Cink és foszfor is található benne. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe is.

Az algák az ázsiai konyha alapélelmiszerének számítanak. Koreában és Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algának.

Felhasználás

Csak a dashima (kombu) főzővizét használják, magát a növényt főzés után ne fogyasszák el, mert nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből!

Mivel az umami íz főzés során szabadul fel, a legjobb eredmény érdekében érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez, ízesítéséhez használnak.

Az algát közvetlenül is belefőzhetik levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén el kell a növényt távolítani az ételből.

A híres japán, kombu alapú, Konbu Dashi alaplé megtalálható a koreai konyhában is, Yuksu néven. A legnépszerűbb talán a Dashima Myeolchi Yuksu, amit szárított ajókából és dasimából főznek. Ezt az alaplevet használják a koreai doenjang (miso) leveshez, az Eomuk Guk (haltésztás) leveshez.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a Kombu Dashi alaplé elengedhetetlen alkotórésze, de ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g száraz kombu.

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenteni fogja az ízét.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

Összetevők

dasima alga (kombu)

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 1339 kJ/341 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 66,6 g
- amelyből cukrok: 33 g
Fehérje: 0 g
Só: 5 g

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 0,8 g szárított dasima 150 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV) tartalmaz.

 

Származási hely: Dél-Korea

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!