Kombu egész

Whole kombu

Ár:
690Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 27 600 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Ezt a kombut (Laminaria ochroleuca) a köznyelvben arany algának hívják, a sárgás-barna színe miatt, ami megkülönbözteti a többi kombu fajtától. A barna algák fajához tartozik.

Vastag, nyúlánk leveleit egészben, szárítva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű, állaga húsos, porcos. A főzés során erőteljes umami íz szabadul fel, ezért érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni. Ízfokozó hatása a magas természetes glutaminsav tartalmának köszönhető.

Nem tartalmaz cukrot, alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav, kalcium, magnézium, vas és jódtartalma. Cink és foszfor is található benne. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

Az algák, általánosságban, az ázsiai konyha alapélelmiszerei. Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algának.

Felhasználás

Csak a kombu főzővizét használják, magát a növényt főzés után ne fogyasszák el, mivel nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez használnak.

Az algát közvetlenül is belefőzhetik levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén a növényt el kell távolítani az ételből.

Ha a bab főzővizébe kombut teszünk, a bab egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt könnyebb lesz emészteni, és mélyebb tónust ad a bab ízének.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a Dashi-alaplé elengedhetetlen alkotórésze, de ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g száraz kombu.

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenteni fogja az ízét.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

Összetevők

kombu alga (Laminaria ochroleuca)

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g szárított termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 745 kJ/179 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 18 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 34 g
Fehérje: 9,2 g
Só: 5,1 g
Jód: 309772 μg

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 ml kombu alaplében

Átlagos tápérték 100 ml kombu alaplében
Energia: 5 kJ/1 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0,02 g
Jód: 118 μg

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 100 ml kombu alaplé 118 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV 79%-a) tartalmaz.

 

ALLERGÉNEK

A termék jellegéből adódóan tartalmazhat nyomokban halat, puhatestűeket és/vagy rákféléket.

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Származási hely: EU mezőgazdaság

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!