Kimchi ízű instant udon tésztás leves -bon go jang

Ár:
950Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 210 g
Bruttó egységár: 4 524 Ft/kg

A termékről

Származási hely: Korea

A kimcshi (hangul: 김치) a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része.[

A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka.

A kimcshi erjesztéssel készül.

Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest (김칫국, kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (김치볶음밥, kimcshi pokkumbap) is.

A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.

A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek.

A kimcshit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

A kimcshi különböző változatait aszerint különböztetik meg, hogy milyen zöldségféléből készülnek, illetve hogy melyek a fűszerezésére használt legfőbb összetevők.

A szöuli kimcshi múzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különít el.

A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt csilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.

 

Az udon (うどん vagy 饂飩?) búzalisztből készült vastag tészta, a japán konyha egyik alapköve.

Ez a fajta tészta vastagabb az ugyancsak japán soba tésztánál, fehér, és rágós.

Ám vastagsága és keménysége régióról régióra változik japánban. Az udont leggyakrabban tésztalevesekben használják, melyeknek van hideg és meleg verziója is.

Fogyasztása evőpálcikával történik.

Összekeverik egy tálba az összetevőket (só, víz, búzaliszt). Összegyúrják a keveréket addig, amíg egy gombócot nem tudnak belőle formálni.

Ezután a tésztagombócot egy nejlon zacskóba rakják, és benne hagyják egészen addig, amíg a tészta meg nem emelkedik. Miután a tészta megemelkedett, kiveszik a zacskóból, majd tökéletes kört vagy négyzetet formálnak belőle. Erre a japán szakácsoknak egy speciális eszköz áll a rendelkezésükre. Majd a tésztából vastag csíkokat vágnak. Végül pedig a tésztacsíkokat megfőzik.
A fűszerezés már a leves fajtájától függ.

Gyakran alkalmaznak extra összetevőket, valamint különböző húslevekbe teszik a tésztát, hogy más ízhatást érjenek el vele.

A hidegen tálalt udon ételek népszerűek a meleg, nyári hónapokban. A tésztát ekkor mártogató szószba mártják, mely szójaszósszal ízesített dasi leves (halerőleves). Gyakori feltétként szolgál például a frissen reszelt gyömbér, nori (szárított hínár), zöldhagyma, vaszabi, szezámmag stb.

    Zaru udon: Lehűtött udon tészta, melyhez feltétként aprított nori szolgál. Hűtött mártogatószósszal tálalják, mely általában dasi, mirin (rizsbor) és szoju (sötét szójaszósz) keveréke. Vaszabival vagy reszelt gyömbérrel eszik.
    Bukkake udon: Hideg udon tészta sűrű dasi levesben tálalva.
    Hadaka udon : Hideg udon tészta, minden feltét nélkül, magában tálalva.
    Kidzsóju udon: Hideg levesben tálalják, mely pasztörizálatlan szója szószból és szudacsi (japán citrusféle) léből és néha reszelt daikonból (japán retek) áll.

Meleg tálalás

    Kake udon: Forró udon, húslevesben tálalva. Feltétként vékonyra szelt zöldhagyma, és/vagy egy szelet kamaboko (félhold alakú halpogácsa) szolgál.
    Kicune udon: Az udonhoz feltétként aburaage (szójababból készült japán étel) szolgál.
    Tempura udon: Az udonhoz feltétként tempura (főként garnélarák) szolgál.
    Jaki udon: Az udont hirtelen sütik, szója alapú szószban.

Összetevők

tészta: búzaliszt, tápiókakeményítő, só, víz; levespor: só, szójaszószpor, paprikapor, alga, ízfokozó E 621; zöldségek: káposzta, paprikapor, só, fokhagyma, retek

A kiválasztott termék a kosárba került!