Shiro/fehér miso paszta -miyako

Shiro/white miso paste -miyako

Ár:
890Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 5 933 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Shiromiso vagy fehér (világos) miso paszta, fermentált rizsből és 30% szójababból.

Hagyományos japán ízesítő paszta, a legnagyobb mennyiségben előállított miso fajta.

Az összetevőit illetően rizs miso-nak minősül (kome miso): sóval meg rizs kojival (gombaféle) erjesztett rizsből és szójababból készült sűrű krémszerű készítmény, rövidebb erjesztési idővel (2-8 hét). A fő összetevője a rizs, kevesebb benne a szójabab, és koncentráltabb a rizs koji.

Sötétebb barna színű. Állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes. Íze a színétől függetlenül mindig édeskés, enyhe, mégis ez a miso a maga 11,9 g sótartalmával sós miso-nak számít. Természetes glutaminsavat is tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

A miso kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz természetes szénhidrátokat, esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és legjobb minőségű fehérjéket, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A fehér misonak, mint rizs miso-nak, relatív alacsonyabb a fehérje-, és magasabb a szénhidráttartalma.

Természetes probiotikum forrás, egy élő élelmiszer, bár mint pasztörizált, gyors miso, jóval kevesebb probiotikumot tartalmaz, mint a természetes, hosszabb erjesztésű változata. Emésztése könnyű, mivel a koji lebontja a tápanyagokat, könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.

 

Felhasználás

Ízvilága enyhe, nem annyira markáns, nagyon változatosan és általánosan használható.

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemono-hoz (japán hot pot/egytálétel), húsok, halak pácolásához, savanyúságokhoz (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)), szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).

Készíthetünk szendvicskrémet belőle, hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz, és vegyítsük el benne.

FONTOS!

Miután hozzáadtuk az ételhez, NE FORRALJUK azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

Összetevők

víz, szójabab 30%, rizs, só, alkohol, fűszerek

ALLERGÉNEK: A termék szóját tartalmaz.


TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 774 kJ/185 kcal
Zsír: 4,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,67 g
Szénhidrát: 25,4 g
- amelyből cukrok: 21,0 g
Fehérje: 12,3 g
Só: 11,9 g

 

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!