Shiro/fehér miso paszta -shinjyo

Shiro/white miso -shinjyo

Ár:
1.750Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 3 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Shiromiso vagy fehér (világos) miso paszta, fermentált rizsből és 30% szójababból.
Hagyományos japán ízesítő paszta, a legnagyobb mennyiségben előállított miso fajta.

Az összetevőit illetően rizs miso-nak minősül (kome miso): sóval meg rizs kojival (gombaféle) erjesztett rizsből és szójababból készült sűrű krémszerű készítmény, rövidebb erjesztési idővel (2-8 hét). A fő összetevője a rizs, kevesebb benne a szójabab, és koncentráltabb a rizs koji.

Sötétebb barna színű. Állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes. Íze a színétől függetlenül mindig édeskés, enyhe, mégis ez a miso a maga 11,8 g sótartalmával sós miso-nak számít. Természetes glutaminsavat is tartalmaz, ami a miso  umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

A miso kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz természetes szénhidrátokat, esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és legjobb minőségű fehérjéket, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A fehér misonak, mint rizs miso-nak, relatív alacsonyabb a fehérje-, és magasabb a szénhidráttartalma.

Természetes probiotikum forrás, egy élő élelmiszer, bár mint pasztörizált, gyors miso, jóval kevesebb probiotikumot tartalmaz, mint a természetes, hosszabb erjesztésű változata. Emésztése könnyű, mivel a koji lebontja a tápanyagokat, könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.

 

Felhasználás

A fehér miso ízvilága enyhe, nem domináns, ezért nagyon változatosan és általánosan használható, nemcsak sós ételekhez, hanem desszertekhez is.

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), húsok pácolásához, savanyúságokhoz (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)), világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek belőle.

Készíthetünk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához. 

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz (mint pl. páclé/majonéz, stb.), és vegyítsük el benne.

FONTOS! Miután hozzáadtuk az ételhez, ne forraljuk azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

Összetevők

víz, szójabab 30%, rizs, só, alkohol, ízfokozó: MSG (E621)

 

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 854 kJ/203 kcal
Zsír: 4,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 25 g
- amelyből cukrok: 11 g
Fehérje: 12 g
Só: 11,8 g

 

ALLERGÉNEK: A termék szóját tartalmaz, és tartalmazhat árpát.

 

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!