Shiro/fehér miso paszta -shinjyo

Shiro/white miso -shinjyo

Ár:
1.590Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 5 300 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Shiromiso vagy fehér (világos) miso paszta, 41% fermentált rizsből és 20% szójababból.

Hagyományos japán ízesítő krém, a legnagyobb mennyiségben előállított miso fajta.

Az összetevőit illetően rizs miso-nak minősül (kome miso): sóval meg rizs kojival (gombaféle) erjesztett rizsből és szójababból készült sűrű krémszerű készítmény, rövidebb erjesztési idővel (2-8 hét). A fő összetevője a rizs, kevesebb benne a szójabab, és koncentráltabb a rizs koji.

Világosbarna-lágy karamell színű. Állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes. Íze a színétől függetlenül mindig édeskés, enyhe; ez a miso a maga 6 g sótartalmával édes misonak számít.

Természetes glutaminsavat is tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

A miso kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz természetes szénhidrátokat, esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és legjobb minőségű fehérjéket, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A fehér misonak, mint rizs miso-nak, relatív alacsonyabb a fehérje-, és magasabb a szénhidráttartalma.

Természetes probiotikum forrás, egy élő élelmiszer, bár mint pasztörizált, gyors miso, jóval kevesebb probiotikumot tartalmaz, mint a természetes, hosszabb erjesztésű változata. Emésztése könnyű, mivel a koji lebontja a tápanyagokat, könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.

 

Felhasználás

A fehér miso ízvilága enyhe, nem domináns, ezért nagyon változatosan és általánosan használható, nemcsak sós ételekhez, hanem desszertekhez is.

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), húsok pácolásához, savanyúságokhoz (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)), világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek belőle.

Készíthetünk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Karamell szószba és fagyiba is keverhető, sütemények tésztájába, jól kiegészíti a csokis ízvilágot.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz (mint pl. páclé/majonéz, stb.) és vegyítsük el benne.

FONTOS! Miután hozzáadtuk az ételhez, ne forraljuk azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

Összetevők

rizs 41%, víz, szójabab 20%, só, glükóz-fruktóz szirup, alkohol, színezék: riboflavin

 

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 954 kJ/226 kcal
Zsír: 3,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 39 g
- amelyből cukrok: 22 g
Fehérje: 8,2 g
Só: 6,0 g

 

ALLERGÉNEK: A termék szóját tartalmaz, és tartalmazhat árpát.

 

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!